vrijdag 14 oktober 2011

snatching with the stars

Weekblad Story is ermee begonnen. Hoofdredacteur Willem Smitt wist al in de jaren zeventig dat principes en geld niet samengaan en bood forse bedragen voor reportages. Voor klinkende munten veranderde “dat is een stukje privacy” bij Bekende Nederlanders rap in pastelfoto’s naast kinderbedje, commode en wipstoeltje, alles geheel gratis bij elkaar gegraaid.

Met de pretentie van stijlvol hanteert zelfs het chique maandblad Beau Monde de oude truc van Story. Iedere maand in de styleguide dezelfde kekke tandpastatip. De sterren die je zelden in de pulpbladen ziet, maken er in Beau Monde een potje van. Interieurwinkel Rivièra Maison stylt in het voorjaar het vakantiehuis van Bastiaan en Tooske Ragas voor nop. Ineens lachen zij pagina’s lang; hun hele huis vol met gratis peperdure kant-en-klaar-sfeer. In oktober een close up van Trijntje Oosterhuis met haar Sander, op de Rivièra-bank, en alinea’s lang gaat het over het “warme gevoel” dat zij dankzij haar gratis meubels heeft. Onbereikbaar met haar gage van 9.500 euro voor een optreden van 20 minuten.

Ik wil ook restylen! Jaloers rijd ik naar Ikea en koop een commode. Ik tel de schroefjes en spreid een oude NCRV-gids om het werkblad van“knøtsül” niet te beschadigen. Dat ligt op een interview van Deborah Ligtenberg met Trijntje. Deborah vraagt of Trijntje tijdens haar zwangerschap door een roddelblad een babykamer is aangeboden. Eronder staat: “O nee, alsjeblieft zeg. Er moet dan natuurlijk ook wat tegenover staan. Moet ik met man en kind in zo’n blad. Nee hoor, dat houden we lekker voor onszelf.”

Decennia van praatprogramma’s ten spijt; de graaiethiek in Nederland is nog net als mijn nieuwe commode. Hartstikke scheef.

1 opmerking:

  1. Inderdaad, heb dat ingerichte vakantiehuis van Bas en Toos ook gezien; overdreven! Helaas wel mooi!
    Boehoe, was ik maar beroemd

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.