woensdag 13 februari 2013

Lege blog. Leeg hart.
photo

Soms zit het leven mee en soms zit het tegen. Een verschrikkelijk cliché, net als “na regen komt zonneschijn”, maar het is wel verschrikkelijk waar. Net als dat laatste spreekwoord, overigens.
Gisteren ontving ik een anoniem berichtje van iemand die ik ooit met voor- en achternaam op dit blog vermeldde. Althans, ik neem aan dat het bericht van die persoon is, want dat is het nare aan anonieme e-mails. Je weet nooit of de afzender is wie je denkt dat-ie is.
Ook al was mijn stukje eerbaar, Citizin X wil niet op internet gevonden worden.


Voor een schrijver staat de wet op vrijheid van meningsuiting haaks op alle verzoeken tot het wijzigen of verwijderen van stukken en zinnen. Sterker, iedere naam mag op fora of privépagina’s gebruikt worden, zolang er maar geen privégegevens worden gekoppeld. De naam Anneke Paspop mag dus gewoon genoemd worden. Ik mag alleen niet opschrijven dat Anneke in Groetsermus woont of dat haar e-mailadres PopjeAnneke@hotmail.com is.
En ook al is vrijheid voor mij heilig, toch heb ik in dit geval respect voor de motivatie in het mailtje. Karmanie is door de knieën gegaan.
Internet is een oppermachtig medium. Alles kan. Eenmaal geplaatst is het onkruid bijna niet uit te roeien. Krijg ze maar eens weg: foto’s van uw lachende kindje op een Facebookpagina van ene Robert M. Pikante foto’s van uzelf op een anonieme website. Een gepikt gedicht van een broodschrijver waarmee “Liesbeth Jansen” goede sier wil maken.
Roddels, leugens en pesterijen: het is nog nooit makkelijker geweest om mensen de grond in te trappen. Vroeger volstond een flinke mep dan nog wel eens, maar hoe vind je tegenwoordig de beheerder van een schimmige website en wie steekt lekker anoniem een dolk in je rug?


Beste A., je kunt gerust zijn. Ik heb respect voor jou. Ik heb respect voor wie je wilt zijn, voor wat je me vraagt en voor wat wij geworden zijn.
Lege blog. Leeg hart.
Waarom ik het deed?
Misschien wilde ik juist door jou op dat grote internet gevonden worden.

P.s. deze week een persoonlijke blog. Voor mijn column van deze week: surf naar:
Fok.nl column: "en weer een dood kind"

2 opmerkingen:

 1. Tja, privacy en internet. Het blijven twee zaken met een héél dun lijntje ertussen.
  Goed dat je aan de oproep tot verwijdering van de naam gehoor hebt gegeven? Misschien wel. Je hebt gehoor aan iemands oproep gegeven en juist door dit stukje ook weer de eer aan jezelf gehouden.

  ps: Je stuk op Fok is weer steengoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi geschreven!

  Ook je stuk op FOK!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.