maandag 6 februari 2012

Alaaf!


Het ergst was die keer dat ik bij de plaatselijke carnavalsvereniging met mijn kleurplaat een parkiet won. Beduusd kwam ik thuis met het kartonnen doosje. Door twee luchtgaten priemden de kraaloogjes van een schuw, groen vogeltje. Mijn vader kocht schuimbekkend een vogelkooi met me.

Ik ben geen carnavalsbeest. Als Limburgs “mechje” stond ik ieder jaar weer verloren tussen mijn hossende klasgenootjes, twijfelend of ik mijn serpentines zou uitgooien of bewaren. Liever zat ik op het toilet met mijn meegekregen koekjes. Met iedere nieuwe toiletbezoeker zwol en dempte het lalalaaa.


Vaak kon ik me drukken. Buikpijn en huiswerk waren mijn grootste vriendjes tijdens jeugdpronkzitting, zittingsavond, boerenbruiloft,jeugdbal, pulschuuven of kriebelbal. Waar ik echter nooit onderuit kwam, was de optocht. Ieder jaar opnieuw strompelde ik blauwbekkend met mijn ouders door de straten omdat dat “zo hoorde”.
Van veraf slingerde de plaatselijke Harmonie langs de met ballonnen en maskers versierde huizen. Na de giebelende Dansmariekes kwam de John Deere-trekker. Erachter de aanhangwagen met daarop een vernikkelde Prins met dikke wallen onder zijn ogen. Op de kar lalde de flink ingedronken Raad van Elf een uitgerekt “Alaaaaaaf” met bierflesjes in hun handen. Ze droegen allemaal dezelfde fluwelen cape over hun trouwpak.

Jaren later ontvlucht ik Limburg en ga op kamers. In de vuilniszakken prop ik tussen afgestoomd behang en oud tapijt opgelucht mijn schmink en roodkapje-outfit. Ik trap er niet meer in. Voor mij geen gepluk aan mijn billen of schoenen vol brokkige patatkots. Dit jaar blijf ik die paar weken lekker “prinsipieel” in mijn grot. Kan ik mooi de parkietenkooi schoonmaken.  

7 opmerkingen:

 1. Heul slim ;-) Ben ook geen fan van carnaval, al kom ik ook "van boven de rivieren" (zo worden 'wij' genoemd toch?) en heb ik dat hele carnaval dus nooit echt meegemaakt zoals het denk ik 'daar beneden' wel gevierd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig en herkenbaar. Leuk om zo over je jonge jaren te lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk verhaal , heerlijk om te lezen.
  Ieder verhaal is weer een cadeautje. Bedankt hiervoor!
  Kan niet wachten op de volgende.....
  Je schrijft echt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook hier een van oorsprong limburgs mechje (Heerlen) Met als enig verschil dat ik er wel ben geboren, maar niet ben getogen. En met twee Limburgse ouders die niets om carnaval geven is dat hele serpetine gebeuren dus aan mijn carnavalsneus voorbij gegaan.
  Met uitzondering van zomers carnaval in Curacao. Dat is hoe carnaval hoort te zijn! Niks blauwbekken, maar met je billen schudden in de zomerse zon! Misschien voor volgend jaar gewoon samen met je parkiet uitvliegen naar Rio?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor deze droge humor moet je in de wieg gelegd zijn, al kom je uit "limburg ", andere humor en plezier maak je zelf, met of zonder bier of wijn,kan het toch gezellig zijn!!!

  "ALAAF"

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk geschreven, carnaval zit in je genen of niet!!!

  Even goed zetten veel mensen dagelijks hun feestneus op,en wat er achter zit..... moet je vaak maar raden!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Limburgs megje, is dat waar van die parkiet of had je hem gewonnen bij de kleurwedstrijd van de vogelvereniging? (hi hi)
  Os pap "leverde" vaak de parkieten. Heb zelf een keer een hondenpuzzel gewonnen, gelukkig geen parkiet (save me!)
  Groet, Annabel

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.